Skincare 101

Posted in huid by

We weten allemaal dat het verzorgen van je huid erg belangrijk is maar het is niet makkelijk om een keuze te maken in het grote aanbod aan skincare. Vandaag wil ik jullie graag wat info geven over de juiste verzorging van je huid, de do’s en dont’s van huidverzorging. Al deze info heb ik uit boeken en website’s en ik heb zeker geen opleiding gehad hierover. Ik deel graag mijn mening met jullie maar dat het werkt voor mij wil niet zeggen dat het zal werken voor jou. Lees snel verder!

Ik begon me meer bewust te worden van wat ik op mijn gezicht smeer toen ik het Huidboek van Dr. Jetske Ultee in handen kreeg. Ik heb het van voor tot achter doorgelezen en mijn huidverzorging grondig omgegooid. Als je meer wil weten over huidverzorging kan ik je dit zeker aanraden. Ik dacht dat ik er zelf al iets over geschreven had maar dat is blijkbaar niet zo. Misschien kan ik dit hierna nog doen?

Stap 1: Reinigen

Huidverzorging begint bij een schone huid. Wil je helemaal niets doen aan je huid? Met enkel een goede reiniging ( en zonnebescherming maar daar kom ik later nog op terug) kom je al erg ver. En als je gene make-up draagt wil het ook zeker niet zeggen dat je je huid niet hoeft te reinigen. Doorheen de dag verzamelen er talg en dode huidcellen op je huid en ook de normale buitenlucht is niet erg vriendelijk voor je huid. Als je deze niet verwijdert krijg je sneller onzuiverheden en rimpels.
Welke reiniger je gebruikt is natuurlijk aan jou maar later kom ik terug op de ingrediënten die je beter vermijd. Heb je een gevoelige huid of gewoon helemaal geen zin om 2x per dag je huid te reinigen, doe dit dan enkel ’s avonds. ‘S ochtends gebruik je wat micellair water of gewoon wat water.

Stap 2: Toner

Een toner is simpel en neemt weinig tijd in beslag. Gewoon een watje met wat product over je huid halen en je bent klaar. Toch kan deze een groot verschil betekenen voor je huid. Je haalt de laatste restjes reiniger weg en een echt goede toner bevat goede, kalmerende en vochtinbrengende ingrediënten. Maar dergelijke goede toner vinden is wel een moeilijke opdracht omdat erg veel toners alcohol bevatten.

Stap 3: Exfoliant

Deze stap is optioneel maar kan een erg groot verschil maken. Een exfoliant verwijdert de dode huidcellen die zich elke dag weer opstapelen op je gezicht. De normale scrubs die je in de handel kan vinden bevatten vaak kleine scrubdeeltjes maar deze beschadigen je huid.
Er zijn 3 soorten, AHA’s, BHA’s en PHA’s.
AHA zijn fruitzuren waarvan glycolzuur het vaakst gebruikt wordt. Deze zou de huid stralender maken en zeer geschikt zijn voor de huid die beschadigd is door de zon. Zoek een product met een concentratie tussen 6 en 10 procent.
De meest bekende BHA is salicylzuur en mijn persoonlijke favoriet. Dit is hét wondermiddel tegen puistjes en gerstekorrels. Gebruik een concentratie tussen 0.5 en 2 procent.
PHA is het meest geschikt voor de gevoelige huid. Voorbeelden hiervan zijn lactobionic acid en gluconolactone. Deze hebben wat minder effect en zijn dus daarom geschikt voor de gevoelige huid.

Stap 4: crème

Vooral voor mensen met een droge en beschadigde huid is dit een must, een crème houdt namelijk het vocht vast in de huid. Rimpels verminderen met een crème kan trouwens niet maar door je huid goed te verzorgen kan je ze wel voorkomen/uitstellen.
Dé key voor een goede moisturizer is zijn verpakking. Laat vanaf nu alle crème in potjes maar staan. Veel van de goede ingrediënten gaan verloren als ze in contact komen met zuurstof en ook elke dag met je vinger in het potje gaan is niet erg hygiënisch. Het liefst koop je een crème in een luchtdichte verpakking maar met een tube kom je ook al ver. Je hoeft trouwens geen €100 uit te geven aan een goede crème.

Stap 5: Zonnebrandcrème

Deze stap vind ik persoonlijk erg belangrijk. Hier komt nog een erg uitgebreid apart artikel over.
Erg weinig mensen beschermen hun huid voldoende tegen de zon terwijl dit de nummer 1 oorzaak is van huidveroudering, om nog maar te zwijgen over huidkanker. Al laat je al de andere stappen achterwege, het dagelijks gebruik van minstens spf 15 zorgt voor een meer egale en jongere huid. Minder last van rimpels en pigmentvlekken, dat wil elke vrouw boven de 35 wel.

De Ingrediënten

De twee belangrijkste ingrediënten om te vermijden zijn parfum en alcohol. Je wil niet weten hoeveel producten die zogezegd voor de gevoelige huid zijn toch alcohol en parfum bevatten. Parfum staat vaak letterlijk in de ingrediëntenlijst dus je hoeft je niet suf te zoeken naar moeilijke woorden. Alcohol is iets ingewikkelder vermits er twee soorten alcohol zijn, vette en niet-vette alcohol.
De vette soorten alcohol doen helemaal niets verkeerd en kan je herkennen onder de namen cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol.
De andere soorten, nl. alcohol denat, ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol wil je niet op je huid smeren. Tenzij ze zich bevinden in het onderste derde deel van de lijst. Dan is de concentratie zo laag dat het niet schadelijk is.
Alle andere ingrediënten die je best kan mijden kan je vinden op de website van Jetske Ultee, samen met nog een heleboel handige informatie.

Zo, als je alles gelezen hebt, proficiat! Het is ene hele lap tekst geworden maar hopelijk heb ik jullie huidjes kunnen helpen. Zelf hou ik me ook aan deze stappen en wanneer is het niet doe (door examens e.d.) merk ik een groot verschil in de conditie van mijn huid. Doe natuurlijk met deze info wat je wil maar laat me zeker weten als je het eens uitprobeert!

Wat is jou heilige tip voor ene mooie en gezonde huid?

Hanna

RelatedPost

Previous Post Next Post

1 Comment

 • Reply Kiss & Make-up

  Ik ben me de laatste maanden meer en meer gaan verdiepen in skin care, en boy, goed op de hoogte zijn maakt echt zo’n verschil! Heel interessant artikel dus.
  Kiss & Make-up recently posted…Review | Estée Lauder Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum, Even Skintone Correcting Creme & Even Effect Skintone CorrectorMy Profile

  29/09/2014 at 15:33
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like