Het belang van zonbescherming | Skin Science

De zomer komt eraan dus de zon komt ook wat vaker piepen. In dit artikel doe ik een poging om het belang van zonbescherming aan te tonen en waarom dit onmisbaar is in je huidverzorgingsroutine. Hiermee introduceer ik ook mijn nieuwe rubriek Skin Science waarbij ik dieper ga ingaan op de werking van bepaalde ingrediënten, huidverzorgingsmythes en zo verder.

Allereerst, zonnestralen bestaan uit UVA en UVB stralen, vandaar dat er op zonnebescherming altijd staat of deze beschermd tegen UVA, UVB of beide. UVA stralen zorgen voor rimpels, bruining, huidkanker en hyperpigmentatie, UVB zijn de stralen waardoor we verbranden. UVA stralen zijn ook de stralen die ook door glas gaan, je kan dus niet snel verbranden achter glas maar het heeft wel een negatief effect op je huidveroudering en huidkanker. Denk maar aan de studies van vrachtwagen chauffeurs die aan 1 kant van hun huid veel meer rimpels hebben dan aan de andere kant doordat ze steeds werden blootgesteld aan UVA stralen aan diezelfde kant. Dit geldt voor glas en ook voor wolken, zonnebescherming is dus ook zeer nuttig op een bewolkte dag. Beide soorten zijn schadelijk voor de huid, gebruik dus zeker zonnebescherming die tegen beide beschermd. Dit staat aangegeven op de verpakking. Als je niet snel of amper verbrand (UVB) wil dit dus niet zeggen dat je geen risico loopt op huidkanker en huidveroudering (UVA).

Huidkanker wordt veroorzaakt door een combinatie van de stralen, dus gewoon UV in het algemeen. Dat de zon huidkanker veroorzaakt is de wetenschap het over eens. Ongeveer 80% van de huidkankers ontwikkelen zich op plaatsen die vaak worden blootgesteld aan zonlicht. Uiteraard spelen genen een rol, niet iedereen die elke maand de zonnebank bezoekt krijgt huidkanker. Niet alleen genen maar ook haarkleur, oogkleur, huidkleur en het vermogen om te bruinen spelen een rol. Maar niemand is immuun. In 2010 stierven enkel al in de VS 11790 mensen aan huidkanker. Om dit te voorkomen hoef je geen fancy dingen te doen, gewoon niet overbodig zonnen tijdens de piekuren (tussen 11 en 16u), regelmatig gebruik van zonnebescherming en geen gebruik maken van zonnebanken. Als je, net zoals ik, kleine bruine pigmentvlekjes hebt kan je jezelf goed controleren. Nieuwe vlekjes of vlekje die van vorm veranderen kan je best eens aan je dermatoloog laten zien. Heel gevoelige mensen kunnen jaarlijks op controle gaan. Nu bon, smeer zonnecrème en je kan jezelf een hoop ellende besparen.

Alsof huidkanker nog niet voldoende is (ik krijg dit toch niet,…) wordt tot 90% van de huidveroudering door de zon veroorzaakt. Andere aspecten zijn natuurlijk genen, roken en alcoholgebruik. Zonnebrandcrème is dus het meest effectieve middel tegen rimpels, daar kan geen anti-rimpelcrème tegen op! Je kan zo veel smeren met de duurste antirimpelcrèmes als je wil, als je geen zonnecrème draagt zal het weinig verschil maken.

Zelf gebruik ik op de dagen dat ik buiten kom (wat in de blok zeker niet altijd het geval is helaas) altijd een zonnecrème. Ook ik durf het wel eens te vergeten of verwaarlozen op donkere dagen maar zeker in de zomer probeer ik er echt op te letten. Nu is zonnebescherming ’s ochtends niet voldoende voor de hele dag maar als je make-up draagt is het moeilijk om dit opnieuw aan te brengen. Ik gebruik daarom het zonnepoeder van Jane Iredale maar ook Peter Thomas Roth heeft een goeie. Doe geen moeite met foundations of dagcrèmes met zonnebescherming (het kan uiteraard geen kwaad) maar omdat de zonnebescherming verdunt wordt door de crème of foundation blijft er nog weinig over van de werkelijke bescherming.

Zo dat was mijn uitleg in een notendop. Ik heb geen diploma huidverzorging of dermatoloog dus ik kan mij ook eens vergissen, wel heb ik heel wat ervaring met het lezen van wetenschappelijke artikels. Lees ze vooral zelf eens en duik in Google Scholar voor meer.

Bronnen: Diepgen & Mahler, Jemal et al, Kornek en Augustin

Hanna

RelatedPost

Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like