De Koreaanse 10-stappen huidverzorgingsroutine

Azië is hét skincare continent en recent ben ik me gaan verdiepen in Aziatische huidverzorging. Overal kom je de Koreaanse 10-stappen huidverzorgingsroutine tegen en die wil ik in dit artikel bespreken.

Ikzelf heb al een uitgebreide huidverzorgingsroutine (KLIK) maar in Azië gaat men nog enkele stappen verder en gebruikt men een boel producten. Ik zal ze stap voor stap uitleggen. 10-stappen is trouwens niet heel correct vermits je nooit alle 10 stappen tegelijk gebruikt.

1) Olie cleanser
De dubbele reiniging is echt een van de belangrijkste elementen in deze routine en ook ik gebruik deze methode al jaren. Niet alleen in Azië is men hier voorstander van maar ook de huidexperten hier raden het aan. De eerste stap is dus een cleanser op basis van olie. Olie verwijderd olie dus al je make-up verdwijnt als sneeuw voor de zon. In tegenstelling tot wat je zou denken zorgt een olie reiniger niet voor meer onzuiverheden. Zelf kan ik niet meer zonder mijn Take the Day off balm van Clinique. Deze bevat geen irriterende stoffen en zelfs waterproof mascara kan hier niets tegen beginnen. Degene die ik online het vaakst tegenkwam is de Banila Co Clean It Zero maar deze bevat wel wat parfum, iets waar ze in deze routine minder hard op letten.

2) Water cleanser
Nadat je make-up verwijderd is ga je aan de slag met een diepere reiniging, de facewash. Deze verwijderd niet alleen de laatste restjes olie maar ook de diepere vervuiling. Doorheen de dag krijgt onze huid te maken met verschillende soorten vervuiling, denk daarbij aan stof, uitlaatgassen,… Ook hiervoor gebruik ik nog steeds mijn geliefde Face Cleanser van First Aid Beauty en voorlopig heb ik nog steeds niets gevonden wat hier aan kan tippen. De COSRX Low-ph Good Morning Cleanser ziet er wel veelbelovend uit en is ook enorm populair voor deze routine.

3) Exfoliëren
Exfoliëren is een belangrijke stap in je routine. Dit hoeft niet elke dag maar zeker wekelijks, afhankelijk van je huidtype. Door te exfoliëren verwijder je dode huidcellen en overtollig talg die kunnen zorgen voor verstoppingen en dus onzuiverheden. Maak zeker geen gebruik van een fysieke scrub, bijvoorbeeld op basis van suiker, dit doet absoluut niets goeds voor je huid. Kies in de plaats voor een chemische scrub. Zelf heb ik lange tijd gebruik gemaakt van de 1% BHA lotion van Paula’s Choice met salicylzuur. Deze is nu op en ik ben overgestapt op de Lactic Acid 5% van The Ordinary. Deze is momenteel onderweg naar mij dus ik hou jullie op de hoogte. Over exfoliëren zou ik een apart artikel kunnen schrijven maar het komt er gewoon op neer dat elke huid baad heeft bij een bepaalde vorm van exfoliëren, of het nu met AHA of BHA zuren is.

4) Toner
Bij ons gebruiken we een toner vlak na onze facewash en dan vooral om de laatste restjes te verwijderen. In Azië ziet men toners anders, namelijk voor extra hydratatie en het herstellen van de ph-balans van onze huid. Ze doen dit ook vaak niet op een watje zoals wij maar brengen dit rechtstreeks met de hand aan en ‘duwen’ het product in de huid. De ph is iets waar ik me nog een beetje beter in moet verdiepen maar dat toners ook hydraterend kunnen zijn heb ik wel al begrepen. De Benton Snail Bee High Content skin staat momenteel hoog op mijn verlanglijst en het zal niet lang duren voor ik hem heb aangeschaft. Momenteel gebruik ik nog steeds de Aloe toner van The Body Shop. Dit is een prima toner zonder irriterende ingrediënten maar hij bevat ook weinig ingrediënten die echt iets bijdragen aan mijn huid in tegenstelling tot die van Benton. Persoonlijk zou ik stap 3 en 4 omwisselen en daar ben ik ook niet de enige in. De regel is om te werken in laagjes en te beginnen met de dunste of meest waterige substantie en zo dikker te gaan. Dus afhankelijk van de producten die je gebruikt kan je stap 3 en 4 omwisselen.

5) Essence
Een essence was compleet nieuw voor mij en het verschil tussen dit en een serum is vrij miniem. Een essence is dunner dan een serum maar bevat net zoals een serum erg veel wonderlijke ingrediënten. Denk daarbij aan gefermenteerde ingrediënten, niacinamide, honing, en hyaluronzuur. Je hoeft ook zeker niet elke dag zowel een serum als een essence te gebruiken maar je kan deze afwisselen afhankelijk van de conditie van je huid. Mijn huid heeft niet elke dag dezelfde behoeften. Momenteel heb ik nog geen essence in mijn bezit maar zodra het Benton fermentation Essence terug in stock is vliegt het naar mijn badkamer.

6) Serum
Zoals ik al zei is hier weinig verschil met de vorige stap. Dit is wat dikker dan een essence. In de plaats kan je ook een olie gebruiken en dat is wat ik van plan ben met de Rose Hip Oil van The Ordinary. Een goede aanrader als serum zijn serums met vitamine C, vitamine C heeft enorm veel voordelen voor je huid. Drunk Elephant, Klairs en The Ordinary hebben een aantal goede serums met vitamine C.

7) Masker
Azië = sheet masks. Ik gebruik hoogstens eens om de 2 weken een masker maar vrouwen in Azië doen dit meermaals per week. Momenteel is er een enorme bestelling van sheet masks onderweg dus daar kom ik ook zeker op terug. Nog een masker waar ik al ongelooflijk veel goed over gehoord heb is het I’m from Honey mask. Momenteel gebruik ik graag het Oat masker van First Aid Beauty. Enkel goed merken voor sheet masks zijn My Scheming, L’Herboflore, Hada Labo, Love More, Innisfree, Freeset en Berrisom. De wereld van sheet masks is echt enorm.

8) Oogcrème
Aparte producten voor de ogen zijn ook enorm populair. Denk daarbij aan die gelly patches voor onder de ogen en de ontelbare oogcrèmes. Zelf ben ik geen voorstander van oogcrème, lees voor die uitleg deze blogpost van Jetske Ultee. Wie weet kom ik hier nog op terug als ik last begin te krijgen van kraaienpootjes maar momenteel zie ik het nut er niet van in.

9) Crème
Eindelijk is het tijd voor onze dag of nachtcrème. In deze routine dient deze voornamelijk voor nog wat extra hydratatie maar vooral om alle andere lagen af te sluiten. Dit is dus ook de dikste consistentie. Wat je in je crème wil hangt dus weer af van je huidtype. Zelf gebruik ik al  jaren de verschillende crèmes van First Aid Beauty maar ook Clinique heeft enkele prachtige crèmes. Ik gebruik nog steeds de regel van enkel crèmes te kopen die in een tube of pompverpakking zitten. In de Koreaanse routine hechten ze daar ook niet echt waarde aan. In mijn ogen is er genoeg keuze aan crèmes in de juiste verpakking dus laat ik de potjes altijd links liggen.

10) SPF
Zonnebescherming is voor iedereen, jong en oud énorm belangrijk. Als er 1 ding is dat je doet van al deze stappen, doe dan deze stap. 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon dus is spf hét ant-aging middel. ‘Wit’ zijn is daarnaast ook erg belangrijk in de Aziatische cultuur, vandaar al hun whitening and brightening producten. Of het nu mooier is of niet, zonnebescherming is ongelooflijk belangrijk en ik ga dan ook niet naar buiten zonder. Later komt er nog een apart artikel hierover. Momenteel is La Roche-Posay mijn favoriete merk voor zonnebescherming.

Uiteraard zijn niet alle stappen voor elke dag en elk moment. ’s ochtends begin je pas bij stap 3 en gebruik je water of miccelair water ipv de dubbele reiniging. Ook het masker kan je beter voor ’s avonds laten. ’s Avonds is uiteraard een spf overbodig. Je moet vooral je routine aanpassen aan wat je huid op dat moment nodig heeft. Binnenkort zal ik jullie laten zien hoe ik mijn routine in elkaar heb gestoken op basis van deze routine. Hopelijk heb ik jullie met dit artikel al wat kunnen bijleren. Het grootste deel van mijn info komt van deze blogs en Youtube kanalen (1, 2)

Hanna

RelatedPost

Previous Post Next Post

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like